GRATIS: Dikten ”Tomten”

I den här e-boken får du läsa den klassiska dikten ”Tomten”, den som börjar med versen ”Midvinternattens köld är hård…”.
Det var den här publiceringen som skapade den moderna jultomten.


Genom Viktor Rydbergs fantastiska dikt och de nyskapande illustrationerna av Jenny Nyström, så förändrades den svenska bilden av tomten för alltid. Tidigare hade tomten varit en rätt gråtrist elak vätte. Nu föddes den människoliknande jultomten och Jenny Nyström skapade en hel karriär på att teckna tomtar till tidningar, tidskrifter och som julkort.
Den här texten publicerades den 19 februari 1881 i den svenska tidskriften ”Ny Illustrerad Tidning”.
Den här e-boken publicerades på sajten e-boksforlaget.se i mars 2016.
Du får gärna länka till den här e-boken eller skicka vidare e-boken till vänner och bekanta. Du får till och med ladda ner den och sprida den vidare på din egen sajt eller blogg – men då kan vi inte göra eventuella ändringar, rättelser eller kompletteringar.
Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

Fakta
Namn: ”Dikten Tomten – Återutgivning av text från 1881”
Publicerad: 2016-03-01.
Originaltitel: ”Tomten” (publicerades den 19 februari 1881 i tidskriften ”Ny Illustrerad Tidning”)
Författare: Viktor Rydberg (1828–1895).
Illustratör: Jenny Nyström (1854–1946).
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Ladda ner PDF-versionen (18 sidor. 1 Mb)
Ladda ner EPUB-versionen (1 Mb)

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1800-tal, Bondgårdar, Djur, Folktraditioner, Gratis, Hästar, Jul, Kyla, Månen, Media, Natur, Snö, Sverige, Tidningar, Väder. Bokmärk permalänken.