Feniciska kolonier i Skandinavien

feniciska-kolonier-omslag


I den här e-boken kan du läsa om en av de mest vågade arkeologiska teorierna någonsin i Sverige. Det handlar om Sven Nilssons teori från 1800-talet om att feniciska handelsmän etablerade kolonier här i Sverige under bronsåldern.

E-boken är en återutgivning av Sven Nilssons text från 1875.

Det som gör den här återutgivningen intressant är att flera av Nilssons teorier under senare år blivit allt mer accepterade av dagens arkeologer.

Här kan du köpa e-boken.

Den svenske forskaren Sven Nilsson [1787-1883] var professor i naturhistoria i Lund. Han var en av 1800-talets främsta ornitologer och var också mycket framstående inom arkeologi och gjorde ett stort antal utgrävningar. Nilsson var framför allt intresserad av fornminnen i Skåne.

I den här e-boken får du läsa om en av hans mest kontroversiella teorier: att det berömda Kiviksmonumentet, och de flesta av våra hällristningar, gjordes av handelsmän från det forntida riket Fenicien i Medelhavet.

Det här kanske låter helt galet, men Sven Nilsson presenterar åtskilliga bevis för sin teori. Han visar bland annat att skeppen på våra hällristningar är exakta avbildningar av de skepp som fenicierna använde.

Nilsson menar också att det finns spår här i Skandinavien av kult av guden Baal, både i form av ortsnamn och arkeologiska fynd.

 

feniciska-trippel_1875

Fakta

Namn: Feniciska kolonier i Skandinavien

ISBN: 978-91-87363-14-6

Publicerad: 2014-05-16.
Originaltitel: ”Feniciska kolonier i Skandinavien” (publicerades 1875 i tidskriften ”Svenska Fornminnesföreningens Tidskrift”)
Författare: Sven Nilsson (1787–1883).
Mer info: Sven Nilsson på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 79 sidor. 5 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 13.100 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i Antikens Grekland, Arkeologi, Bronsålder, Fakta, Fartyg, Fornminnen, Gravar, Hällristningar, Handel, Historia, Kiviksgraven, Krig, Landskap – Skåne, Religion, Stenålder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.