Min resa i Blekinge och Kalmar 1854

min-resa-i-blekinge-och-kalmar-omslag


I den här e-boken får du en skildring av en resa genom flera av de största orterna i Blekinge och vidare norrut till Kalmar.

Texten skrevs år 1854 av arkeologen och arkitekten Carl Georg Brunius och är ett spännande tidsdokument.

 

Här kan du köpa e-boken.

I dag tar det bara några timmar att köra bil genom Blekinge och vidare upp till Kalmar. Men i mitten av 1800-talet tog färden flera veckor.

I den här reseskildringen får du läsa hur forskaren Carl Georg Brunius klagar på de usla vägarna och färdas från den ena sevärdheten till den andra. Han beskriver bland annat vattenfall, märkliga stenar och vacker natur.
Några av orterna som besöks under den här resan år 1854 är Ronneby, Karlskrona, Kristianopel och målet för resan, Kalmar.

Textens författare C G Brunius var en av dåtidens främsta kyrkoarkitekter och det är därför inte så underligt att just kyrkorna beskrivs extra utförligt och med ett rätt avancerat arkitektoniskt språkbruk. Vid ett av stoppen lyckas arkitekten Brunius till och med få i uppdrag att göra en renovering av den nedgångna kyrkan.

E-bokens text publicerades ursprungligen år 1859 med titeln ”Korta anteckningar på en genomresa af Blekinge till Kalmar 1854”.

 

Blekinge-trippel

Fakta

Namn: Min resa i Blekinge och Kalmar 1854

ISBN: 978-91-87363-25-2

Publicerad: 2014-10-17.
Originaltitel: ”Korta anteckningar på en genomresa af Blekinge till Kalmar 1854” (publicerades 1859)
Författare: Carl Georg Brunius (1792–1869).
Mer info: Carl Georg Brunius på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 50 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 9.900 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Arkeologi, Byggnader, Fakta, Folktraditioner, Fornminnen, Gravar, Historia, Järnålder, Kristendom, Kyrkor, Landskap – Blekinge, Landskap – Småland, Lantbruk, Medeltid, Natur, Religion, Resor, Skogar, Städer – Kalmar, Transport, Vattenfall, Vikingatiden och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.