Julen på 1870-talet – Skildringar och illustrationer i svenska tidskrifter

julen-pa-1870-talet-omslag


Kan du tänka dig en jul utan Kalle Anka, högar med julklappar eller blinkande julgransljus?
I den här e-boken får du en unik inblick i hur man firade jul i 1870-talets Sverige. Du får texter om firandet hemma hos såväl de allra rikaste, som de allra fattigaste svenskarna. Du får texter som skildrar romantik, död, shopping och sägner om troll.

 

Här kan du köpa e-boken.

Den här samlingen av texter innehåller både historiska skildringar, dikter, noveller och debattartiklar. Alla publicerades mellan åren 1870–1879 i svenska tidskrifter och beskriver julen och julfirandet.
Många av texterna skrevs av den här tidens mest kända journalister och författare.
Några av texterna beskriver julseder som i dag är borta sedan länge. Men du får också beskrivningar av några som precis hade kommit igång, till exempel julskyltningen och (faktiskt!) julklapparna.
När de här texterna skrevs på 1870-talet använde man riksdaler. För att få ett hum om den tidens priser; en fabriksarbetare tjänade 1,50 riksdaler per dag, en liter importerat portvin kostade 1 riksdal.
Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

Julen-på-1800-talet-trippel

Fakta
Namn: Julen på 1870-talet – Skildringar och illustrationer i svenska tidskrifter
ISBN: 978-91-87363-67-2
Publicerad: 2014-12-10
Originaltitlar: ”En tjenstgosse på julafton”, ”Julaftonen”, ”På julafton”, ”Den gamlas julafton”, ”Ett butikfönster vid jultiden”, ”Midsommarbjörken och julgranen”, ”En julafton”, ”Julkärfven”, ”Det är jul!”, ”Julafton i en fattigstuga”, ”Lilla Olas julafton”, ”Vid juletid. Skånska seder och bruk för några och tretio år sedan”, ”Ett julminne”, ”Julen”, ”Trollens julgåfva”, ”Susanna Kalms julafton” (artiklarna publicerades mellan 1870–1879 i tidskrifterna ”Ny Illustrerad Tidning” och ”Svenska Familj-Journalen”)
Författare: Bland annat Anna Wästberg (1832–1905).
Mer info: Anna A. på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 174 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 35.800 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Butiker, Död, Ekonomi, Fakta, Folktraditioner, Historia, Högtider, Jul, Sverige, Trivia och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.