Husaby kyrka år 1899

Husaby-kyrka-ar-1899-omslag


Kyrkan i Husaby är en av de mest mystiska i Sverige. Var det här som Sveriges förste kristne kung lät döpa sig? Kanske fanns här till och med Sveriges allra första kyrka?

Den här e-boken handlar om Husaby kyrka i Västergötland. I dag ligger kyrkan ödsligt mitt ute i landskapet. Men för tusen år sedan var det här som kristendomen först fick fäste i Sverige.

 

Här kan du köpa e-boken.

I texten skriver en av landets mest kända arkeologer, Emil Ekhoff (1846-1923), om kyrkobyggnaden och hur de olika teknikerna kan tolkas.

Han konstaterar bland annat vilka delar av kyrkan som är äldst och vilka delar som troligen blivit ombyggda genom århundradena.

I den här e-boken presenterar Ekhoff sina resultat som visar att Husa-by kyrka är mycket mer spännande än vad som tidigare var känt. Han konstaterar bland annat att det funnits en kyrka på platsen redan i början av 1000-talet och att tornet troligen användes i försvarssyfte.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

Husaby-kyrka-trippel

Fakta

Namn: Minibok: Husaby kyrka år 1899

ISBN: 978-91-87363-60-3

Publicerad: 2015-01-14
Originaltitel: ”Husaby kyrka i Vestergötland” (publicerades 1899 i tidskriften ”Svenska Fornminnesföreningens tidskrift”)
Författare: Emil Ekhoff (1846-1923).
Mer info: Emil Ekhoff på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 35 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 5.900 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Byggnader, Historia, Kyrkor, Landskap – Västergötland, Sverige och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.