Sveriges hundraser 1880

sveriges-hundraser-1880

 


Chansen är rätt stor att du just nu har en hund sittande i ditt knä – eller precis bredvid dig.

I den här e-boken får du en spännande inblick i hur man såg på hundar i slutet av 1800-talet. Du får en genomgång av den tidens vanligaste nyttohundar som användes vid fårskötsel, jakt och som vakthundar. Men de raser som enbart användes som husdjur skrev man inte om – de ansågs som ”öfverflödiga” och ett slöseri med resurser.

 

Här kan du köpa e-boken.

I texten får du läsa om vinthundar, jakthundar (bland annat rapphönshund, spaniel och stövare), hushundar (bland annat björnhunden och ”gårdvaren”) samt vattenhundar och doggar. Den kanske mest spännande hunden som beskrivs är Dalbohunden, en stor västsvensk hundras som redan var utrotad när texten publicerades. Ett av skälen till att hunden försvann var att man använde pälsen till vinterkläder.

Du får också läsa om den tidens skrock när det gällde hundar. Man trodde till exempel att det skulle bli dåligt väder om hunden åt gräs.

Texten skrevs av författaren och poeten Karl Arvid Vikström. Han var en av August Strindbergs äldsta vänner och skrev här under signaturen ”V.A.”.
SverigesHundraser-trippel

Fakta

Namn: Minibok: Svenska hundraser 1880

ISBN: 978-91-7677-012-2

Publicerad: 2015-05-22.

Originaltitel: ”Hunden. (Canis familiaris. Lin)” (publicerades 1880 i tidskriften ”Svenska Familj-Journalen”)

Författare: Karl Arvid Vikström (1850–1923).

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 20 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 3.400 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.

Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Djur, Historia, Hundar, Sverige och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.