Skildring av Riseberga klosterruiner år 1874

minibok-skildring-av-riseberga-klosterruiner-ar-1874-omslag


I dag är Riseberga klosterruin ett välbesökt utflyktsmål och används för populära konserter.

I den här miniboken får du veta mer om hur klostret grundades och dess spännande historia. Under stora delar av medeltiden var klostrets byggnader i Närke en av landets viktigaste platser.

 

Här kan du köpa e-boken.

Du får också läsa om de händelser som gjorde att platsen övergavs och hur man på ett systematiskt sätt förstörde byggnaderna och lämnade kvar några få ruiner.

Texten i den här e-boken publicerades ursprungligen år 1874 under signaturen ”-g.”. Det här var en av många pseudonymer som användes av den några år senare världsberömde svenske författaren August Strindberg (1849–1912). Han är i dag mest känd för böcker som ”Röda rummet” och ”Hemsöborna” men arbetade under många år som journalist åt olika tidningar och tidskrifter. Han skrev om Riseberga kloster i flera av sina verk, bland annat i hans historiebok ”Svenska folket” (1912).

Eftersom den här texten skrevs för mer än 100 år sedan så innehåller den namn på personer som inte längre är så bekanta för de flesta. Därför har vi kompletterat originaltexten med ett kapitel med mer information om viktiga personer samt gammaldags mått och ord.

 

Riseberga-trippel

Fakta
Namn: Minibok: Skildring av Riseberga klosterruiner år 1874
ISBN: 978-91-7677-058-0
Publicerad: 2015-09-12.
Originaltitel: ”Riseberga kloster” (publicerades 1874 i tidskriften ”Svenska Familj-Journalen”)
Författare: August Strindberg (1849–1912).
Mer info: August Strindberg på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 22 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 3.300 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Arkeologi, Historia, Kloster, Landskap – Närke, Religion, Sverige och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.