Sveriges fasta fornlämningar från hednatiden – 1904 års upplaga

  FastaFornlämningar-3d Det här är en av de viktigaste böckerna inom den svenska arkeologin och den publicerades redan 1904.
Boken heter ”Sveriges fasta fornlämningar från hednatiden” och när den gavs ut så var den revolutionerande. Det här var första gången som landets alla olika typer av fornminnen beskrevs på ett enkelt och kortfattat sätt.

Här kan du köpa e-boken.

Den här boken användes som arkeologisk lärobok under nästan hela 1900-talet och innehållet är till största delen fortfarande helt korrekt.
Boken var inte bara användbar för den som studerade arkeologi, den går också att använda som guidebok eftersom den innehåller en genomgång av de mest kända fornminnena i landets många landskap.
Författare till den här boken var Oscar Almgren (1869–1945) som var en av 1900-talets mest kända arkeologer. Almgren var professor vid Uppsala universitet och gjorde viktiga utgrävningar vid bland annat Hågahögen och Åloppeboplatserna. Hans bok ”Hällristningar och kultbruk” (1927) var en av de viktigaste inom forskningen om hällristningar.
Den här e-boken innehåller en exakt kopia av texten från 1904 års upplaga av ”Sveriges fasta fornlämningar från hednatiden”. Boken publicerades i flera andra upplagor, bland annat 1923 och 1934 samt 1901.
Eftersom den här texten skrevs för mer än 100 år sedan så innehåller den namn på personer som inte längre är så bekanta för de flesta. Därför har vi kompletterat originaltexten med ett kapitel med mer information om viktiga personer samt gammaldags mått och ord.

FastaFornlämningar-trippel

Fakta
Namn: ”Sveriges fasta fornlämningar från hednatiden – 1904 års upplaga”
ISBN: 978-91-7677-056-6
Publicerad: 2016-03-25.
Originaltitel: ”Sveriges fasta fornlämningar från hednatiden” (publicerades 1904)
Författare: Oscar Almgren (1869–1945).
Mer info: Oscar Almgrens hemsida på Wikipedia.
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 187 sidor. 6 Mb.
Storlek EPUB-versionen: 28.000 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.
Här hittar du ditt lokala bibliotek.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.
Här finns e-boken hos iTunes.
Här finns e-boken hos Bokon.

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1900-tal, Arkeologi, Bronsålder, Hällristningar, Historia, Järnålder, Runor, Stenålder, Sverige, Vikingatid, Vikingatiden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.