Skånska fornminnen 1853

skanska-fornminnen-omslag

 

Den här boken gavs ut första gången 1853 och var en av de allra första som beskrev alla då kända fornminnen i Skåne.

Texten är en av de viktigaste för den skånska fornforskningen under 1800-talet och är ett måste för dig som är intresserad av landskapets arkeologi.

I den här e-boken hittar du tidiga beskrivningar av de flesta av dagens mest besökta skånska fornminnen, bland annat Ales stenar och Kiviksgraven.

 

Här kan du köpa e-boken.

Författaren av boken, Nils Gustaf Bruzelius (1826–1895), var en verklig pionjär i Skåne. Han reste inte bara omkring och dokumenterade fornlämningarna utan grävde också ut de han ansåg vara intressanta. I den här e-boken hittar du också beskrivningar av många av hans utgrävningar.
Trots att Bruzelius bara var 27 år när han skrev den här boken drar han slutsatser och kommer med kommentarer som är många år före hans tid. De flesta av hans slutsatser om gravskick åerfinns i dagens arkeologiska böcker.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad lista över mått samt en ordlista.

skanska-fornminnen-trippel

Fakta

Namn: Skånska fornminnen 1853

ISBN: 978-91-87363-56-6

Publicerad: 2014-12-27.
Originaltitel: ”Skåne. Med 5 plancher” (publicerades 1853 i tidskriften ”Svenska fornlemningar, aftecknade och beskrifna”)
Författare: Nils Gustaf Bruzelius (1826–1895).
Mer info: Nils Gustaf Bruzelius på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 93 sidor. 2 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 17.000 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i Ales stenar, Arkeologi, Fakta, Fornminnen, Kiviksgraven, Landskap – Skåne, Stenålder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.