Den nyupptäckta hällristningen vid Berga-Tuna i Södermanland. Återutgivning av text från 1922

År 1921 gjordes en viktig upptäckt av en ny hällristning i Berga-Tuna väster om Nyköping i Södermanland.
Hällen upptäcktes inte av arkeologer utan den unga skolpojken Sture Anderson som hade sett bilder på ristningar i en bok.


Här kan du köpa e-boken.

I den här e-boken får du läsa en arkeologisk beskrivning av hällen och en tolkning av dess ålder och vad de olika bilderna betyder.

Författaren gör analyser av hällens yxor och skepp samt lanserar en teori att bilderna gjordes i takt med att skuggor från träd föll över hällen.

Texten skrevs av arkeologen Bror Schnittger (1882–1924) som var en av landets mest kända arkeologer. Han är mest känd för sina utgrävningar av forntida försvarsanläggningar på Gotland.

Den här texten publicerades ursprungligen år 1922 i tidskriften ”Fornvännen” med rubriken ”En hällristning vid Berga-Tuna i Södermanland jämte några allmänna synpunkter på hällristningsproblemen”.

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

I den här e-boken publicerar vi originalets text ordagrant och helt utan ändringar, alla namn, uttryck och till och med felstavningar har behållits.

Fakta

Namn: ”Den nyupptäckta hällristningen vid Berga-Tuna i Södermanland. Återutgivning av text från 1922”

ISBN: 978-91-7755-150-8

Publicerad: 2019-12-05.

Utgivare: E-boksförlaget.
Originaltitel: ”En hällristning vid Berga-Tuna i Södermanland jämte några allmänna synpunkter på hällristningsproblemen” (publicerades 1922 i tidskriften ”Fornvännen”)

Författare: Bror Schnittger (1882–1924).

Mer info: Bror Schnittgers hemsida på Wikipedia.

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 61 sidor. 2 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 7.600 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.


Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i Arkeologi, Hällristningar, Landskap – Södermanland och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.