Ett besök på Björkön år 1872. Birkalitteratur nr 1. Återutgivning av historisk text

På 1870-talet gjordes en av de största upptäckterna i svensk arkeologi när man grävde ut en hel vikingastad på Björkön i Mälaren.
I den här e-boken får du läsa flera olika texter om en utflykt till utgrävningarna. Den här resan gjordes i juni 1872 och är en av de bäst dokumenterade som gjorts till Birka.


Här kan du köpa e-boken.

E-boken innehåller fyra olika texter publicerade i flera olika tidningar och tidskrifter. Texterna innehåller intressanta fakta om de nya fynd som gjorts men ger framför allt en spännande inblick i hur högtidliga och ceremoniella resor på den här tiden kunde vara. Det lästes upp poesi, hölls tal och sjöngs massor av sånger.

Flera av texterna är skrivna anonymt under olika signaturer. Den första texten i kapitel två skrevs troligen av den dåvarande redaktören på Aftonbladet, August Sohlman (1824–1874).

Dikten i kapitel tre skrevs av den svenske poeten Nils Fredrik Sander (1828–1900) och publicerades under signaturen ”Sdr.”.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

Fakta

Namn: ”Ett besök på Björkön år 1872. Birkalitteratur nr 1. Återutgivning av historisk text”

ISBN: 978-91-7755-346-5

Publicerad: 2020-10-10.

Bokserie: ”Birkalitteratur”. Nummer: 1.
Utgivare: E-boksförlaget.
Originaltitel 1: ”Sällskapet Idun företog i lördags en utfärd till den minnesrika Björkön i Mälaren” (publicerades 1872 i tidningen ”Aftonbladet”)

Originaltitel 2: ”På Björkön i Mälaren” (publicerades 1872 i tidningen ”Aftonbladet”)

Originaltitel 3: ”Svarta jorden. Några reflexioner under sällskapet Iduns besök å Björkö” (publicerades 1872 i tidskriften ”Ny Illustrerad Tidning”)

Originaltitel 4: ”Sällskapet Iduns utfärd till Björkö i Mälaren” (publicerades 1872 i tidskriften ”Ny Illustrerad Tidning”)

Författare: August Sohlman.

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 23 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 3.200 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1800-tal, Arkeologi, Birka, Fornminnen, Historia, Vikingatiden och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.