Birkas historia. Birkalitteratur nr 7. Återutgivning av text från 1910

I århundraden har forskare och arkeologer debatterat vikingastaden Birka. Under lång tid var den stora frågan var den här berömda platsen låg.
Efter de omfattande utgrävningarna i slutet av 1800-talet på Björkön i Mälaren så övergick diskussionen på andra detaljer.


Här kan du köpa e-boken.

I den här eboken får du läsa en av de första debattböckerna om Birka, skriven av litteraturvetaren Henrik Schück (1855–1947).

Texten handlar framför allt om en spännande teori som var populär kring förra sekelskiftet. Då menade många forskare att Birka var någon typ av koloni som grundats av köpmän från det frisiska folket.

Teorin om friserna fick stöd bland flera forskare eftersom de nämns flitigt i de få skriftliga källor vi har till Birkas historia, skriften Vita Ansgarii. Man vet också att friserna hade stark koppling till staden som tog över Birkas roll – Sigtuna.

I den här eboken får du en genomgång av argumenten om en frisisk koppling. Texten innehåller många utdrag ur latinska texter så det underlättar om du har grundläggande kunskaper i språket – men det går att få stor behållning av eboken ändå.

Eftersom den här texten skrevs för mer än 100 år sedan så innehåller den namn på personer som inte längre är så bekanta för de flesta. Därför har vi kompletterat originaltexten med ett kapitel med mer information om viktiga personer samt gammaldags mått och ord.

Fakta

Namn: ”Birkas historia. Birkalitteratur nr 7. Återutgivning av text från 1910”

ISBN: 978-91-7755-190-4

Publicerad: 2020-10-10.

Bokserie: ”Birkalitteratur”. Nummer: 07.
Utgivare: E-boksförlaget.
Originaltitel: ”Birka” (publicerades 1910 i tidskriften ”Upsala universitets årskrift 1910, program 4”)

Författare: Henrik Schück (1855–1947).

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 41 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 8.000 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1900-tal, Arkeologi, Birka, Historia, Vikingatiden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.