Naturhistoriska och archæologiska undersökningar på Björkö i Mälaren del I. Birkalitteratur nr 22. Återutgivning av text från 1872

I den här e-boken får du läsa om en av de första arkeologiska utgrävningarna på Björkö i Mälaren.
Texten skrevs av Hjalmar Stolpe (1841–1905) som ansvarade för jakten på den vikingatida staden Birka.


Här kan du köpa e-boken.

Du får läsa om de många fynden som gjordes i den gamla stadsbebyggelsen, den svarta jorden. En stor del av texten handlar om fynden av ben från olika djur, fåglar och fiskar.

När forskaren Hjalmar Stolpe började undersöka Björkö letade han ursprungligen efter bärnsten. Här får du också läsa om hans jakt på bärnsten och hans teorier om denna är naturlig eller hitforslad.

Texten publicerades ursprungligen år 1872 med titeln ”Naturhistoriska och archæologiska undersökningar på Björkö i Mälaren”.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

Fakta

Namn: ”Naturhistoriska och archæologiska undersökningar på Björkö i Mälaren del I. Birkalitteratur nr 22. Återutgivning av text från 1872”

ISBN: 978-91-7755-205-5

Publicerad: 2020-10-10.

Bokserie: ”Birkalitteratur”. Nummer: 22.
Utgivare: E-boksförlaget.
Originaltitel: ”Naturhistoriska och archæologiska undersökningar på Björkö i Mälaren. (Aftryck ur Öfversigt af Kongl. Vet.-Akad. Förh. 1872, N:o 1.)” (publicerades 1872)

Författare: Hjalmar Stolpe (1841–1905).

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 40 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 8.400 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1800-tal, Arkeologi, Birka, Vikingatiden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.