Gustav Vasa befriar Sverige – Återutgivning av text från 1910. Klassiska biografier 19

Under några dramatiska år i början av 1500-talet så lyckades Gustav Vasa starta en rörelse som befriade Sverige från danskt styre.
I den här boken får du en skildring av den svenska kungens bakgrund och hur det gick till när han på mycket kort tid befriade landet. Texten skildrar framför allt de dramatiska åren 1520 och 1521 då en handfull händelser avgjorde hans och Sveriges öde.


Här kan du köpa e-boken.

Författare till texten är Alexis Kuylenstierna (1862–1947) som var en svensk journalist på bland annat Dagens Nyheter och Berliner Tageblatt. Kuylenstierna blev mycket uppmärksammad när han gjorde ett av de första reportagen på svenska om staden Mecka, dit han tog sig förklädd till en arabisk kvinna.

Den här texten publicerades ursprungligen år 1910 i boken ”Svenska bragder och stordåd – ute och hemma i krig och fred. Efter äldre och nyare källor skildrade af Alexis Kuylenstierna (Mustafa)” med titeln ”Gustaf Vasa befriar och återupprättar Sverige”.

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en omfattande ordlista.

Fakta

Namn: ”Gustav Vasa befriar Sverige – Återutgivning av text från 1910. Klassiska biografier 19”

ISBN: 978-91-7755-155-3

Publicerad: 2020-10-15.

Utgivare: E-boksförlaget.
Originaltitel: ”Gustaf Vasa befriar och återupprättar Sverige” (publicerades 1910 i boken ”Svenska bragder och stordåd – ute och hemma i krig och fred. Efter äldre och nyare källor skildrade af Alexis Kuylenstierna (Mustafa)”)

Författare: Alexis Kuylenstierna (1862–1947).

Mer info: Alexis Kuylenstiernas hemsida på Wikipedia.

Bokserie: ”Klassiska biografier”. Nummer: 19.

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 60 sidor. 3 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 8.900 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1500-tal, 1900-tal, Historia, Kungar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.