Den svenske solguden och den svenske Tyr

den-svenske-solguden-och-den-svenske-tyr-omslag

 


I den här e-boken får du läsa en av de mest inflytelserika texterna inom arkeologin.

Texten skrevs i början av 1900-talet av en religionshistoriker och handlar om de på hällristningarna så vanliga solsymbolerna. Du får läsa om forntidens många olika solgudar och hur kunskapen om dem nådde oss i Norden.

 

Här kan du köpa e-boken.

Den här texten ändrade arkeologernas syn på forntiden i allmänhet och hällristningarna i synnerhet. Under åren som gått så har det publicerats tusentals texter om kopplingarna mellan solgudar och våra svenska fornminnen.

Texten skrevs av den svenske prästen Josef Helander (1870–1905) och publicerades först året efter hans död. Helander var präst men skrev även flera biografier.

Eftersom den här texten skrevs för mer än 100 år sedan så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

 

Fakta

Namn: Den svenske solguden och den svenske TyrSvenskaSolguden-trippel

ISBN: 978-91-87363-98-6

Publicerad: 2015-04-23.

Originaltitel: ”Den svenske solguden och den svenske Tyr. Med 7 bilder” (publicerades 1906 i tidskriften ”Ord och bild”)

Författare: Josef Helander (1870–1905).

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 49 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 7.900 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.

Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1900-tal, Arkeologi, Hällristningar, Historia, Religion, Sol och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.