Falska prinsessan Helga de la Brache. Text från 1924 kompletterad med ordlista

En av de allra största skandalerna i 1870-talets Sverige var avslöjandet av den falska vasaprinsessan Helga de la Brache.
Under många år hävdade Helga att hon var den hemliga dottern till den avsatte svenske kungen Gustaf IV Adolf och ex-drottningen Fredrika av Baden.


Här kan du köpa e-boken.

Hon var så övertygande att hovet betalade ut en kunglig pension till henne i flera år. Men till slut avslöjades det att hon egentligen hette Aurora Florentina Magnusson och var dotter till en tullvaktmästare i Stockholm.

I den här texten får du veta mer om Helga de la Brache och hennes liv. Texten skrevs av författaren Gurli Linder (1865–1947). Hennes intresse för den falska prinsessan väcktes redan i hennes barndom när hon träffade en åldrad Helga.

Den här texten publicerades ursprungligen år 1924 i boken ”På den tiden. Några bilder från 1870-talets Stockholm” med titeln ”Helga de la Brache, »Vasaprinsessan»”.

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en omfattande ordlista.

Fakta

Namn: ”Falska prinsessan Helga de la Brache. Text från 1924 kompletterad med ordlista”

ISBN: 978-91-7755-157-7

Publicerad: 2021-06-14.

Utgivare: E-boksförlaget.
Originaltitel: ”Helga de la Brache, »Vasaprinsessan»” (publicerades 1924 i boken ””På den tiden. Några bilder från 1870-talets Stockholm”)

Författare: Gurli Linder (1865–1947).

Mer info: Gurli Linders hemsida på Wikipedia.

Bokserie: ”Klassiska biografier”. Nummer: 21.

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 26 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 5.000 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1900-tal, Biografier & memoarer, Historia och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.