Sverige och vikingafärderna västerut

sverige-och-vikingafarderna-vasterut-omslag

 

 

Det är bara tusen år sedan vi som bodde här i Norden härjade över stora delar av Europa.

Under vikingatiden plundrade och krigade våra vikingar både i väster, öster och så långt söderut som Svarta havet och Medelhavet.

 
Här kan du köpa e-boken.

Bland arkeologer fanns länge en myt om att härjningarna västerut i bland annat nuvarande England, Frankrike och Irland, enbart utfördes av vikingar från Danmark och Norge. Enligt samma myt så ställde svenska vikingar ofta fören mot öster när de skulle ge sig iväg på plundringståg.

I den här e-boken får du läsa om alla de handfasta bevis, oftast i form av runstenar, som visar att vikingarna från östra delen av Sverige också gav sig iväg västerut.

Den här texten skrevs av Sveriges mest inflytelserika arkeolog, Oscar Montelius (1843–1921). Flera av hans böcker och artiklar var så genomarbetade att de används i undervisningen mer än 100 år senare.

Texten i den här e-boken publicerades ursprungligen 1924 i tidskriften ”Antikvarisk tidskrift för Sverige” med titeln ”Sverige och vikingafärderna västerut”.

 

Fakta

Namn: Sverige och vikingafärderna västerutVikingariVäster-trippel

ISBN: 978-91-7677-011-5

Publicerad: 2015-05-22.
Originaltitel: ”Sverige och vikingafärderna västerut” (publicerades 1924 i tidskriften ”Antikvarisk tidskrift för Sverige”)
Författare: Oscar Montelius (1843–1921).
Mer info: Oscar Montelius på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 48 sidor. 2 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 7.600 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1900-tal, Arkeologi, Historia, Krig, Vikingar, Vikingatid, Vikingatiden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.