Våra fornminnen – vad de lära oss

minibok-vara-fornminnen---vad-de-lara-oss-omslag

 


I den här e-boken får du läsa en beskrivning av de många olika typerna av fornminnen i Sverige och Danmark. Här nämns både gravar, boplatser och andra fynd från stenåldern och unika utgrävningar med fynd från bronsåldern.

Du får också läsa om hur vi här i Sverige redan på 1600-talet började arbetet med att dokumentera och skydda forntidens monument. Men författaren varnar också för de många hoten mot fornminnena och att det behövs nya lagar för att förbättra deras skydd.

 

Här kan du köpa e-boken.

Texten i den här miniboken skrevs redan 1916 och är framför allt intressant för dig som är relativt kunnig om arkeologi. Det här är en sammanfattning av en föreläsning som författaren Georg Sarauw (1862–1928) höll för ett antal lärare.

Dansken Sarauw var en av sin tids främsta arkeologer i både Danmark och Sverige och gjorde ett stort antal utgrävningar i de båda länderna. Han gjorde också stora insatser genom sina tjänster på Nationalmuseum i Köpenhamn och Göteborgs museum. Sarauw är i dag mest känd för upptäckten av den så kallade Maglemose-kulturen, en av de allra äldsta i norra Europa.

VaraFornminnen-trippel

Fakta

Namn: Minibok: Våra fornminnen – vad de lära oss

ISBN: 978-91-7677-053-5

Publicerad: 2015-08-13.

Originaltitel: ”Våra fornminnen – vad de lära oss. Föredrag vid Göteborgs Stifts 6.e Folkskolläraremöte” (publicerades 1916)

Författare: Georg Sarauw (1862–1928).

Mer info: Georg Sarauw på Wikipedia

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 18 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 2.900 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.

Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1900-tal, Arkeologi, Bronsålder, Fornminnen, Gravar, Historia, Land - Danmark, Länder, Stenålder, Sverige och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.