Ny bok avslöjar lagmissen som gjort SVT:s kameror olagliga

En allvarlig lagmiss har gjort att program som ”På spåret” och ”Mitt i naturen bryter mot lagen.
De kameror som SVT använder kan nämligen klassas som övervakningskameror – och då gäller så hårda regler som gör dem oanvändbara.
– Det här är en av de största medieskandalerna någonsin, säger den grävande reportern Mikael Jägerbrand som står bakom avslöjandet.

I dag släpps boken ”Den otroliga historien: Så blev ’På spåret’-filmerna olagliga”.
Det är en faktafylld bok som går igenom skandalen punkt för punkt; så gjordes lagmissen, SVT:s ansvar, tv-programmen som filmat utan tillstånd och en genomgång av lagstiftningen.
– Det här är egentligen ingen krånglig historia, enligt de svenska kameraövervakningslagarna är alla fastsatta filmkameror olagliga, säger författaren Mikael Jägerbrand.
– Medierna har skrivit spaltkilometer om hur de här lagarna drabbat vanliga svenskar.
– Men de har inte förstått att lagarna omfattar även SVT och deras kameror i tåg eller längs skidspår, konstaterar författaren Mikael Jägerbrand.
Den nya boken visar upp ett flertal exempel på hur den hårda lagstiftningen kan sätta stopp för olika SVTprogram. Bland annat är det förbjudet i Sverige att göra de små ”På spåret”-filmerna från förarhytten i tåg eller att sätta upp en ”Mitt i naturen”-kamera för att filma rävar i skogen.
– Även om jag i boken visar att man inte följt lagen så är inte syftet med boken att jaga filmmakare, säger författaren Mikael Jägerbrand.
– Syftet är i stället att skapa debatt om en lag som är så orimlig att den borde avskaffas.
Boken ”Den otroliga historien: Så blev ’På spåret’-filmerna olagliga” släpps som e-bok redan i dag den 22 september. E-boken går att låna via svenska bibliotek och går att köpa till läsplattan via ebutiker och iTunes.
Den tryckta versionen av boken släpps i månadsskiftet oktober/november – lagom till den nya säsongen av ”På spåret”..

Författaren Mikael Jägerbrand har tidigare gjort en omfattande faktabok om raveklubben Docklands samt ett stort antal guideböcker till historiska resmål. Under många år arbetade Mikael Jägerbrand som journalist på flera av Sveriges största tidningar, bland annat Aftonbladet och GT. Författaren är också en grävande reporter i ordets alla betydelser eftersom han är utbildad arkeolog…

En presskit med bilder finns att ladda ner här:
http://www.e-boksforlaget.se/press/svt.zip

Några frågetecken?
Ring Mikael Jägerbrand på 070 – 796 06 98
Mail: mikael@e-boksforlaget.se

Fakta
Titel: ”SVT-skandaler 1. Den otroliga historien: Så blev ’På spåret’ olagliga”.
Författare: Mikael Jägerbrand.
ISBN: 978-91-7677-062-7
Publicering: 22 september 2015.
Format: PDF och EPUB.
Storlek: 145 sidor.
Mer info: www.e-boksforlaget.se

Det här inlägget postades i Press, Storsäljare. Bokmärk permalänken.