Skildring av Dragsmarks kloster år 1856

Dragsmark-3d

   En av de vackraste ruinerna i Bohuslän finns i Dragsmark, längst ut på Bokenäset. Här låg Dragsmarks kloster som under flera hundra år var en av de allra viktigaste platserna i medeltidens Norden.
I den här e-boken får du läsa mer om klostrets spännande historia och dess kopplingar till ett stort antal nordiska kungar och drottningar.

Här kan du köpa e-boken.

Intresset för klosterruinerna var mycket stort på 1800-talet eftersom en av medeltidens mest spridda ballader, ”Visan om riddar Axel Tordsson och sköna Valborg Ingemansdotter”, utspelar sig här.
Det här är ett av de första vetenskapliga försöken att kartlägga hur mycket av den här romantiska visan som är verklighet – och hur mycket som är saga.
Texten i den här e-boken publicerades ursprungligen år 1856 som en bok med titeln ”Dragsmarks kloster och sagan om Axel och Valborg”. Författare är Axel Emanuel Holmberg (1817–1861) som var sin tids främste expert på Bohusläns historia. Hans mest kända verk är ”Bohusläns historia och beskrifning” (1845) och ”Skandinaviens hällristningar” (1849).
Kunskapen om konstruktionen av klostret är i dag större än då den här texten skrevs eftersom det gjordes omfattande utgrävningar i slutet av 1800-talet.

Dragsmark-trippel

Fakta
Namn: ”Skildring av Dragsmarks kloster år 1856”
ISBN: 978-91-7677-111-2
Publicerad: 2016-02-22.
Originaltitel: ”Dragsmarks kloster och sagan om Axel och Valborg” (publicerades 1856)
Författare: Axel Emanuel Holmbergs (1817–1861).
Mer info: Axel Emanuel Holmbergs hemsida på Wikipedia.
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 39 sidor. 1 Mb.
Storlek EPUB-versionen: 5.200 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.
Här hittar du ditt lokala bibliotek.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.
Här finns e-boken hos iTunes.
Här finns e-boken hos Bokon.

Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i 1800-tal, Historia, Kloster, Landskap – Bohuslän, Medeltid, Religion, Sverige och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.