En utflykt på Mälaren 1871

Utflykt-pa-malaren-omslag


Varje sommar åker tusentals svenskar med på någon av de många båtturerna på Mälaren. Det är ett lugnt och stillsamt sätt att uppleva lite nostalgi från förr.

I den här e-boken får du en liten inblick i hur det var att åka på Mälaren när ångbåtarna var ett nytt och snabbt färdmedel. Resor som tidigare tog flera dagar kunde nu avverkas på några timmar.

 

Här kan du köpa e-boken.

Du får läsa en poetisk skildring av en rundresa år 1871 med båt till platser som Strängnäs, Ekerö, Mariefred och Hässelby.

Den här reseskildringen skrevs av poeten Elias Sehlstedt (1808–1874] som i normala fall skrev lyrik om öar som låg lite längre österut, Stockholms skärgård. Elias Sehlstedt är i dag kanske mest känd för de många sånger han skrev, bland annat visan ”Litet bo jag sätta vill”.

Den här reseberättelsen ger också en inblick i hur de mer välbeställda reste och hur de nyttjade dyra drycker och rökverk.

 

Mälaren-trippel

Fakta

Namn: Minibok: En utflykt på Mälaren 1871

ISBN: 978-91-87363-40-5

Publicerad: 2014-10-22.
Originaltitel: ”En liten utflygt på Mälaren” (publicerades 1871 i tidskriften ”Svenska Familj-Journalen”)
Författare: Elias Sehlstedt (1808–1874).
Mer info: Elias Sehlstedt på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 27 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 3.400 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Byggnader, Ekonomi, Fakta, Historia, Kryssning, Landskap – Södermanland, Landskap – Uppland, Natur, Resor, Sjöar, Slott, Sverige, Transport och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.