Svear och götar under folkvandringstiden

svear-och-gotar-omslag


Den här e-boken handlar om en av de mest omdebatterade frågorna inom svensk arkeologi i början av 1900-talet: Förhållandet mellan de båda folken svearna och götarna.

Du får en läsa om många av de viktigaste arkeologiska fynden men framför allt en genomgång av de viktigaste litterära källorna.

 

Här kan du köpa e-boken.

Texten skrevs av akademikern Knut Stjerna (1874–1909) som verkade vid Uppsala universitet. Han var dåtidens främsta expert på de äldsta litterära berättelserna om livet här i Norden, framför allt så ägnade han en stor del av sitt liv åt att analysera den berömda berättelsen Beowulf.

Trots att den här texten publicerades för mer än 100 år sedan så är den fortfarande aktuell. Arkeologerna debatterar fortfarande hur samhället såg ut under den tid som texten handlar om, folkvandringstiden. Det här var en period av stora förändringar när det gäller både religion, begravningssätt och bebyggelse.

 

svear-och-gotar-trippel

Fakta

Namn: Svear och götar under folkvandringstiden

ISBN: 978-91-87363-39-9

Publicerad: 2014-10-27.
Originaltitel: ”Svear och götar under folkvandringstiden” (publicerades 1905 i tidskriften ”Svenska Fornminnesföreningens Tidskrift”)
Författare: Knut Stjerna (1874–1909).
Mer info: Knut Stjerna på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 41 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 7.700 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i Arkeologi, Fakta, Fornminnen, Historia, Järnålder, Krig, Vapen, Vikingatid och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.