Jack Uppsprättaren – Världens första bok om seriemördaren Jack the Ripper

jack-uppsprattaren--omslag


Under hösten 1888 härjade seriemördaren Jack the Ripper i storstaden London.

De här blodiga händelserna uppmärksammades över hela världen. Eftersom ett av offren kom från Sverige skrevs det också mycket i de svenska tidningarna.

Men det är ändå märkligt att världens allra första bok om jakten på Jack faktiskt gavs ut här i Sverige. Den här boken gavs ut redan 1889 – bara några månader efter morden.

 

Här kan du köpa e-boken.

Vi har valt att ge ut den här texten som en e-bok eftersom författaren Ansgarius Svensen skriver så detaljerat om morden och mördaren att han kanske har haft källor inom den engelska polisen.

Eftersom den ursprungliga boktiteln var ”Jack Uppsprättaren eller Berättelsen om den niodubble qvinnomördaren från staden London samt en ömklig visa om den blodiga Jack” så har vi kortat ner den lite.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den ord och namn på personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

 

Jack-uppskäraren-trippel

Fakta

Namn: Jack Uppsprättaren – Världens första bok om seriemördaren Jack the Ripper

ISBN: 978-91-87363-06-1

Publicerad: 2014-10-25.
Originaltitel: ”Jack Uppsprättaren eller Berättelsen om den niodubble qvinnomördaren från staden London samt en ömklig visa om den blodiga Jack” (publicerades 1889 i Malmö)
Författare: Ansgarius Svensen.
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 48 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 9.300 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Död, Fakta, Fartyg, Fiske, Jack uppskäraren, Land – Storbritannien, London, Mord, Mysterier, Städer – Göteborg, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.