Bohus fästning 1869

bohus-fastning-1869-omslag


Under flera hundra år användes en av Sveriges vackraste fästningar som stenbrott. Först i slutet av 1800-talet började arbetet med att restaurera Bohus fästning.

I dag är fästningen i Kungälv en populär sevärdhet för turister med tusentals besökare varje år. Men det var inte så länge sen borgen såg ut som en grushög.

 

Här kan du köpa e-boken.

I den här e-boken om Bohus fästning får du en kortfattad genomgång av fästningens historia och några spännande anekdoter från dess mest berömda belägringar.

De flesta detaljer i berättelsen är hämtade från det stora verket ”Bohusläns beskrivning” som gavs ut några årtionden tidigare av författaren och prästen Axel Emanuel Holmberg.

Texten skrevs av en okänd författare som använde signaturen ”Svante”. Det är osäkert vem som skrev det stora antalet Svante-texter som publicerades i ”Svenska Familj-Journalen”. De bästa gissningarna är journalisten Svante Gjertz eller poeten Svante Petersson.

Eftersom den här texten skrevs på 1800-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

Bohusfastning-trippel

Fakta

Namn: Bohus fästning 1869

ISBN: 978-91-7677-000-9

Publicerad: 2015-04-14.

Originaltitel: ”Bohus ruiner” (publicerades 1869 i tidskriften ”Svenska Familj-Journalen”)

Författare: Signaturen ”Svante”.

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 26 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 4.200 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.

Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Byggnader, Fort och borgar, Historia, Krig, Landskap – Bohuslän, Slott, Sverige och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.