Svenska djur i folktron [1898]

svenska-djur-omslag


Visste du att det blir regn om en hund äter gräs, eller att ett svinhår i ett äpple får en person att älska dig?
Det här är bara några av alla de sägner om djur du kan läsa om i den här 
e-boken. Sägnerna tecknades ned på 1800-talet.

 

Här kan du köpa e-boken.

I det gamla bondesamhället var vardagen lika fylld av måsten som i dag. Medan vi nu är stressade eftersom vi ska hinna i tid till möten eller lämna barnen på dagis så ägnade man förr timmar åt att inte bryta mot alla de tabun och regler som gjorde att man höll sig väl med djuren.

I den här e-boken kan du läsa en genomgång av många av de mest spännande sägnerna om de vanligaste djuren. Du får läsa om vidskepligheter kring djur som vargar, ugglor och ormar men också hur man gjorde allt för att hålla sig väl med gårdens djur som kor, hundar, hästar och grisar.

Du får bland annat läsa om vilka djur som är bäst på att se spöken, vilka som är bäst på att spå framtiden – och vilka som ger otur eller till och med orsakar död.
Författaren Eva Wigström kom från Skåne och levde mellan 1832 och 1901. Hon skrev nästan uteslutande om skånska legender, folksagor och sägner. Men hon arbetade också för kvinnans rättigheter och kallas ibland för ”Skånes Fredrika Bremer”.

svenska-djur-trippel_1898

Fakta
Namn: Svenska djur i folktron
ISBN: 978-91-87363-09-2
Publicerad: 2014-04-28.
Originaltitel: ”Djurlifvet i folkets tro och sägen” (publicerades 1898 i tidskriften ”Svenska fornminnesföreningens tidskrift”)
Författare: Eva Wigström (1832–1901).
Mer info:Eva Wigström på Wikipedia
Tillgängliga format: PDF och EPUB
Storlek PDF-versionen: 40 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 9.100 ord.

Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Här kan du köpa e-boken.

Kontakt: Redaktör Mikael Jägerbrand

Det här inlägget postades i 1800-tal, Djur, Död, Fakta, Folktraditioner, Högtider, Hundar, Katter, Medeltid, Sjukdom, Spådom, Storsäljare, Sverige, Vård / Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.