Filip Collin: Herr Collin gör en corner i statspapper. Återutgivning av text från 1949

Den svenske gentlemannatjuven Filip Collin befinner sig i Hamburg och bestämmer sig för att testa ett nytt trendigt nattkafé.
Efter en stund hamnar en man klädd som en enkel skomakare vid Collins bord.Till svenskens förvåning börjar denne herr Woerz beställa in öl efter öl – trots de hutlösa priserna som en skomakare inte borde ha råd med.


Här kan du köpa e-boken.

Snart visar det sig att den enkelt klädde mannen egentligen är en av världens rikaste män, en rysk storfurste som är ökänd för sitt galna nöjesliv.

Det här är en av många berättelser om gentlemannatjuven Filip Collin som fängslat läsare sedan 1910-talet. Under flera decennier var det här svenskarnas absoluta favoritläsning.

Den finurlige tjuven skapades av författaren Frank Heller (1886–1947) och byggde delvis på hans egen brokiga bakgrund. Ofta uppträder Collin under olika alias, bland annat som professor Pelotard, och han har flera medarbetare, bland annat fransmannen Lavertisse och britten Graham.

Berättelsen om den överförfriskade kunglighetens vilda liv i Hamburg anspelar troligen på den danske kungen Fredrik VIII. Han dog på den ökända nöjesgatan Reeperbahn år 1912 vilket ledde till vilda spekulationer, det gick bland annat rykten om att kungen egentligen skulle ha avlidit på en bordell.

Den här texten publicerades ursprungligen år 1949 i novellsamlingen ”Herr Collins affärer i London” med titeln ”Herr Collin gör en corner i statspapper”. Författare till texten är Frank Heller (1886–1947).

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en kortfattad ordlista.

Fakta

Namn: ”Filip Collin: Herr Collin gör en corner i statspapper. Återutgivning av text från 1949”

ISBN: 978-91-7863-033-2

Publicerad: 2018-12-10.

Utgivare: Bokförlaget Klassiska deckare.
Originaltitel: ”Herr Collin gör en corner i statspapper” (publicerades 1949 i novellsamlingen ”Herr Collins affärer i London”)

Författare: Frank Heller (1886–1947).

Mer info: Vår faktasida om Frank Heller.

Tillgängliga format: PDF och EPUB

Storlek PDF-versionen: 53 sidor. 1 Mb.

Storlek EPUB-versionen: 11.500 ord.

  Så här kan du låna e-boken.
Här kan du låna e-boken på biblioteket.
Om ditt bibliotek inte har e-boken i sitt utbud ännu – maila och påminn dem.

  Så här kan du köpa e-boken.
Här finns e-boken hos Adlibris.


Kontakt: E-boksförlagets tjänstgörande redaktör

Det här inlägget postades i Bokförlaget Klassiska deckare, Klassiska deckare och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.